Последни новини

С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е         

   С Т О Л И Ч Е Н     Е Л Е К Т Р О Т Р А Н С П О Р Т ”  EАД  

            бул. “Мария  Луиза “  № 193 / Трамвайно  депо  “Банишора” /                          ОРГАНИЗИРА  от    м.  януари  2012 г.  курс  за  придобиване   правоспособност  за  управление  на  трамваи. Кандидатите  трябва  да  са  на възраст  от  21 до  50  години  , физически  и  психически  здрави  и  да  представят  в  срок  до  10.10.2011г.  в  отдел   ПУЦ  при  инж.  Янка  Димова  следните  документи : 1.       Образование  -  средно  техническо  ( минимум ) -  копие  диплома2.      Неосъждани -  свидетелство  за  съдимост  3.      На  притежаващите  свидетелства  за  управление  на  МПС  да  не са  отнети  повече  от  6  точки  и  да  нямат  регистрация  на  положителни  проби  за  алкохол  в  КАТ -  актуално  удостоверение  от  КАТ.  Интервю  с  одобрените  по  документи  кандидати  ще  се проведе  на  13.10.2011г.  от  08.30 часа  по  съответно  изготвен  списък, който  ще  бъде  изложен  на  12.10.2011 г.  в  Централно управление  на  предприятието.  Одобрените  14 броя  кандидати  ще  бъдат  насочени  за  психологическо  изследване  в  ДАИ.Курсът  е  платен  -  600  лв.                                                                             От  ръководството. Промени в градския транспорт на столицата

Е-мейл Печат
в-к "Монитор"
21.03.2017 г., стр.9

С промени в градския транспорт на столицата

Спират трамвай 19, пускат четири нови автобуса

Обединяват в една линия рейсовете 213 и 214, десетки други с нови маршрути

Десетки автобуси и трамваи в София ще са с променени маршрути, други линии ще бъдат закрити или пък възстановени, съобщиха от Центъра за градска мобилност.
Спира се движението на трамвай № 19, който пътуваше до кв. „Княжево". По тази линия ще минава трамвай № 11, който ще се движи от бул. „Никола Петков" до „Княжево".
Промени има и в маршрута за мотрисите по линия №4.
Решението за промените в маршрутите на градския транспорт бе гласувано от Столичния градски съвет на 23 февруари.
С променени маршрути вече ще са автобусите с номера 76, 204, 213 и 214 и 111. Автобусните линии № 213 и 214 пък се обединяват, както и още линиите № 26 и 87,1 и 2, 68 и 69, 84 и 284. Пет автобусни линии пък се закриват. Това са автобусите с номера 41, 53,114 и 110 . Разкрити са обаче и нови линии. Това са автобусите с номера 294,58. Ще работи и една нова сезонна линия - № 505. Тя ще вози пътници от „Орлов мост" до парк-музея „Врана" от април до ноември. Линията на автобус 204 пък е удължена. Той ще се движи до жк „Гоце Делчев" по маршрута си до спирка „Ул. Родопски извор" на ул. „Тодор Каблешков" и направо по ул. „Тодор Каблешков" до крайната станция двупосочно;
Променен е маршрутът на рейсовете 309, който ще бъде удължен., както и на автобусите по линия № 82. Рейсовете по линия № 294 с ще бъдат с удължен маршрут до Площада на авиацията.
Възстановен е маршрутът на автобусна линия № 88 „Младост".
Рейсовете по нея ще пътуват от жк .Дружба" до бул. „Александър Малинов", дясно по бул. ,Андрей Ляпчев" и до зоопарка;
Удължен е маршрутът на автобусна линия 70 - с. Плана - Железница -Бистрица до бул. „Св. Климент Охридски".
Променен е и маршрутът на автобусна линия № 98 -от с. Железница до кръстовището на бул. „Черни връх" и наляво по ул. „Сребърна" до станция „Зоопарка" двупосочно;
Освен това е удължен и маршрутът на автобусна линия № 123 - от лифта в Симеоново до метростация „Г. М. Димитров", наляво по бул. „Д-р Г. М. Димитров", ул. „Акад. Стефан Младенов", ул. „8-ми декември" и по бул. „Св. Климент Охридски".
Възстановен като еднопосочен в жк „Младост 4" е и маршрутът на автобусна линия№ 113-отул. „Филип Аврамов" по ул. „Самара", ул. ,Д-р Атанас Москов", ул. „Проф. Александър Танев" и по ул. „Филип Аврамов" двупосочно, обясниха от Центъра за градска мобилност;
Променена е и организацията на движение на автобусна линия № 63 в почивни и празнични дни.
Линията се удължава от крайната станция ул." Бялата чешма" до местността Златните мостове на Витоша. Освен това се разкриват и нови спирки по тази линия.
 

Разпоредиха проверка на всички стълбове в София

Е-мейл Печат
в-к "Труд"
21.03.2017 г., стр.6

След инцидента на ул. „Раковски"

Разпоредиха проверка на всички стълбове в София

Инспекция на съоръжението през октомври не е установила сериозни проблеми

Разпоредиха проверка на всички стълбове в София след инцидента на ул. „Раковски", съобщиха от Столичната община. Вчера около 12 ч стълб на уличното осветление падна върху движещ се автомобил на ул. „Г. С. Раковски", в участъка между бул.
„Патриарх Евтимий" и ул. „Хан Аспарух".
След случилото се няма пострадали хора. Инцидентът затрудни движението в района и наложи пренасочването на тролеите по линия №9, тъй като при падането стълбът засегна и жиците.
Мястото бе разчистено, движението бе пуснато час след инцидента, а работници на „Улично осветление" ЕАД се заеха да слагат нов стълб. До монтирането му контактната мрежа ще се захранва от жилищна сграда в съседство.
От Столичната община обявиха пред „Труд", че падналото съоръжение се поддържа от „Столичен електротранспорт" ЕАД. Причината за инцидента е частична корозия в основата на стълба.
Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев е разпоредил проверка на всички стълбове в столицата. На падналия също ще бъде направена инспекция, за да се установи с точност причината за инцидента. Корозиралият стълб е проверен през октомври 2016 г. и тогава не е имало признаци за сериозни проблеми.
Съоръжението, поставено през 1993 г., е поддало и заради допълнителна конзола, монтирана за камерите за видеонаблюдение, посочи заместник-директорът на "Инфраструктура и енергозахранване" в „Столичен електротранспорт" инж. Пламен Кончарски. Стълбовете се проверяват периодично с огледи и веднъж на няколко месеца с уред, обясни шефът на дружеството Евгени Ганчев.в-к "Монитор"
21.03.2017 г., стр.9

Заради корозия

Стълб падна в центъра на София


Стълб падна в на столичната ул. „Раковски" в участъка между бул. „Патриарх Евтимий" и ул. „Хан Аспарух" и спря движението на тролей №9 вчера. Причината според експертите е корозия на металната тръба, на която се държат жиците на тролеите. В края на октомври от „Столичен електротранспорт” са правили проверка на стълба, която не е открила проблеми. За щастие няма пострадали при инцидента, който е станал в близост до спирка на градския транспорт. Стълбът е паднал върху жиците, по които се движат тролеите, и е повредил леко спрян наблизо автомобил. Движението на тролеите временно бе пренасочено по бул. „В. Левски" до Сточна гара.
 

Безплатен градски транспорт в София при смог

Е-мейл Печат
mediapool.bg
08.02.17г.

Безплатен градски транспорт в София при смог
Фандъкова предлага национална програма за подмяна на отоплителните уреди с по-екологични

От март при превишаване на нормите за запрашаване с фини прахови частици в София градският транспорт ще е безплатен, а в замърсените зони ще се ограничава движението на автомобили. Това са част от мерките, представени от столичния кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти в сряда. Предложенията ще бъдат разгледани от Столичния общински съвет на 23 февруари, каза Лорита Радева, председател на комисията по екология в СОС.
 Механизмът за вземане на решение за обявяване на свободно пътуване в градския транспорт предстои да се прецизира и одобри от различните комисии в общината.
От началото на годината почти всеки ден столичани са дишали мръсен въздух. Запрашаването е било значително над нормите, в някои дни повече от осем пъти над пределно допустимото, показват данните от Изпълнителната агенция по околна среда.
Нормата за наличие на фини прахови частици във въздуха е до 50 mg/Nm3 и е допустимо тя да бъде превишена до 35 пъти в една календарна година. Измервателната станция в район "Надежда" от 1 януари досега е отчела вече 30 дни превишаване на нормата.
С цел да привлече внимание към проблема, който нарежда столицата на първо място по мръсен въздух в ЕС и удря най-тежко децата, емблематични паметници в София осъмнаха с противогази в акция на "Спаси София".
Представените от Столична община данни показват, че фините прахови частици са единственият показател от замърсителите на атмосферния въздух, с който София не е успяла да се справи през последните години.
"До преди 10 години имахме замърсяване с цялата Менделеева таблица. След спирането на Кремиковци и предприетите мерки вече няма замърсяване с азотни оксиди, въглероден оксид, серен оксид, бензен", отчете столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на Програмата за качествата на атмосферния въздух в София до 2020 г.
Тя не приема обвиненията, че общината нищо не се прави за подобряването на въздуха в столицата. "Но няма да е вярно и ако се каже, че е направено достатъчно", каза Фандъкова.
Според нея за справянето със ситуацията се изискват координирани действия между всички държавни институции и общината. Фандъкова разчита и на активната гражданска позиция, защото чистотата на въздуха зависи от всички нас.
Спиране на дизеловите коли без катализатор
Спиране от движение на автомобилите с дизелово гориво, които са без катализатори, е друга мярка, чието изпълнение е започнало още в сряда. Имам уверение от "Пътна полиция", че са започнали проверки на автомобилите за наличие на катализатори, каза Фандъкова.
Столична община предлага и въвеждането на задължителен екологичен маркер на автомобилите. Целта е по този начин най-големите замърсители сред превозните средства да бъдат спирани от движение, когато замърсяването на въздуха е над нормите.
По-често миене на улиците и повече дървета
Увеличаване на честотата на миене на улици и повече засадени дървета са други краткосрочни мерки за подобряване на качеството на въздуха.
Миенето на софийските улици вече започна и е финансово обезпечено, каза Фандъкова. През миналата година улиците по отчет са били мити 12 пъти, но БСП изказа съмнения това да се е случило. Не бяха представени данни колко пъти ще се мият през тази година. Фандъкова обеща да се публикува списък кога и кои улици ще бъдат мити, за да има граждански контрол дали това се случва.
Ще бъдат засадени и 1200 дървета по основните булеварди и 200 дка с гори в крайградските зони през тази година. Досега са се садили средно по 650 дървета годишно по основните булеварди.
Засилва се контролът и върху строителните обекти. Камионите с отпадъците ще трябва да имат покривало, а гумите им задължително да са измити от калта и прахоляка.
Подмяна на неекологичните отоплителни уреди
Столичният кмет предлага още мащабна национална програма след тази за санирането – за подмяна на неекологичните отоплителни уреди с такива, които по-малко замърсяват околната среда. Тази програма обаче няма да е безплатна, а по нея ще се предлагат нисколихвени кредити или частично финансиране.
Тестово от какво точно имат нужда домакинствата ще стане ясно след реализирането на проект по оперативна програма "Околна среда". Това може да бъде поставяне на филтри в комините, замяна на печките с твърдо гориво със соларни панели или друг вид отопление, което не замърсява въздуха, каза Фандъкова.
Продължават и досегашните политики
Ще продължи и изпълнението на досегашните политики, които вече са дали резултат.
Това е разширяването на метрото, което е спестява 75 000 тона вредни емисии годишно, а след две години с пускането на третия лъч в него ще се возят половин милион столичани, а спестените вредни емисии ще нараснат на 90 000 тона годишно.
Модернизацията на градския транспорт с купуването на нови автобуси и трамваи е другият прилаган начин за решаване на екопроблемите на столицата. Ще се надгражда и системата за управление на трафика, която пести около четвърт от вредните емисии на автомобилите, които биха стояли по кръстовищата.
Продължава и поетапното изграждане на кръстовища на две нива, както и на буферни паркинги. Изградените до момента четири буферни паркинги, вече се пълнят на 100% с автомобили.
Чакат се допълнителни резултата и от програмата за подмяна на отоплителните системи в обществените сгради с такива с по-екологично гориво, каза Фандъкова.
 

Вандали изкъртили седалки за 20 бона в трамваите

Е-мейл Печат
в-к "Монитор"
07.02.2017 г., стр. 6

През миналата година в столицата

Вандали изкъртили седалки за 20 бона в трамваите

Преброиха 76 счупени стъкла и столове в електротранспорта


Вандали са нанесли щети за над 20 бона на тролеите и трамваите в столицата през миналата година. 76 пъти возилата са осъмвали или със спукани прозорци след стрелба с камъни, или с изтърбушена седалка. Гамените са изкъртили и тръби, като не са пропуснали да посегнат и на билетните автомати и валидатори.
241,45лева пък отиват всеки месец за чистене на графити и драсканици. Въпреки че превозните средства от градския транспорт имат „Гражданска отговорност" и „Каско", заради посегателствата изпочупените стоят на паркинг, докато бъдат подменени частите.
„За голяма част от нанесените щети няма образувани досъдебни производства, тъй като те се констатират след прибиране в депо на превозните средства", обясниха от „Столичен електротранспорт". Повечето от случаите са докладвани на полицията, но преписките за голяма част от тях са прекратени, защото извършителят е неизвестен.
Това е причината дружеството да е граждански ищец в наказателното производство на два от инцидентите.
Само преди месец пък неизвестни стреляха по автобус 76, който беше пълен с пътници.
Градският транспорт обаче не за първи път става мишена на стрелци. През миналата година две хлапета, на 10 и 15 години, само за седмица изпотрошиха стъклата на 8 от новите автобуси. Всеки ден те се крили в храстите между спирките „Малинова долина" и Студентския град и обстрелвали минаващите край тях автобуси с прашки и огромни камъни. За сигурността на пътниците и шофьорите се предвижда всяко превозно средство да бъде оборудвано с камери до 2019 г.
По този начин хората ще са защитени и от пъргавите джебчийки.
Видеонаблюдение ще се осъществява не само в пътническия салон, но ще следи и самия маршрут на автобуса. Всеки рейс, в който има камера, е облепен със специален стикер. Бит Брадър вече има в част от новите автобуси, както и в трамвайните мотриси по линия 7 и метрото. Около 1,5 млн. лв. пък
ще отидат за лъскането на 158 тролеи и 351 трамваи
през следващите две години. С парите ще се чистят и 42 895 метра трасета, пероните на спирките и обращателните уха - 4875 метра. Всеки ден фирмата победител трябва да почиства пода, седалките, видимите груби замърсявания по страничните повърхности и тавана. Освен това трамваите и тролеите да минат през мивка - цялостно обливане на каросерията за предварително накисване. Да се махат грубите замърсявания на стъклата, стените и вратите. Да се чисти прах от седалки, облегалки, метални части на същите, сандъка на апаратите зад ватманската кабина на старите типове трамвайни мотриси, почистване на праха в салона на тролейбусите над калниците.


07.02.2017 г., стр. 12

НА ПРИЦЕЛ

Камери срещу камъните

С лека ръка свикнахме да трошим тролеите и трамваите.

Хвърляне на камъни, рязане с нож, чупене на тръби. Това са дисциплините, които си спретват вандалите в столичния градски транспорт (виж стр. 6). Точно 76 пъти някой е посягал на тролеите и трамваите в столицата, докато посегателствата в автобуса не се водят на отчет. Повечето от случаите са докладвани на полицията, но преписките за голяма част от тях са прекратени, защото извършителят е неизвестен. Това е причината дружеството да е граждански ищец в наказателното производство на два от инцидентите. Странни са навиците на българина, но толкова му е възпитанието, с лека ръка троши всичко направено на публични места с публични средства. Колко от нас обаче са се намесили, за да предотвратят нередност, или са сигнализирали на полицията за хулигански прояви. Уви, нещата никога няма да се променят, докато се правим, че не забелязваме и обръщаме гръб на вилнеещите диваци. В Европа всеки „дебне" и моментално се съобщава за нарушителите, а ние кротко обръщаме глава, но не пропускаме после да се вайкаме със съседите си. Общината планира поетапно да сложи камери във всяко превозно средство. Похвално, така ще е ясно кой какво прави и ще може да се прилагат законите, защото явно българинът може да се научи на ред само по принуда.
 

София търси доставчик на 13 чисто нови трамвая

Е-мейл Печат
в-к "Сега"
07.02.2017 г., стр. 5

София търси доставчик на 13 чисто нови трамвая


До 2 години Столична община очаква доставка на 13 чисто нови нископодови трамвая за 61 135 986 лв., сочи справка в страницата на Агенцията за обществени поръчки. Освен возилата на ток, които смята да закупи "Столичен електротранспорт", в поръчката са включени още обучение на работниците и служителите, които ще отговарят за тях, поддръжка, диагностика и ремонт. Доставка на материали, необходими за краткосрочна и аварийна поддръжка на трамваите, доставка на диагностично оборудване и специализирани инструменти също влизат в цената. Част от новите машини ще се движат по линия 5, след като трасето й бъде ремонтирано.
В рамките на месец пък Столичната община ще пусне четири от общо 28 трамвая втора употреба от швейцарския град Базел. Пристигналите преди броени дни мотриси са подарък за общината. Те са произведени във времената на Желязната завеса - през 1989 г., и се очаква да бъдат в експлоатация до към 2032 г., когато възрастта им ще доближи тази на най-старите трамваи в момента.
Четирите машини "втора ръка", наричани от самите базелци "краставици" заради зеления им цвят, ще обслужват линиите 6 и 12. По-късно се очаква да пристигнат и останалите 24 трамвая. Те имат 55 седящи места, побират и 150 правостоящи пътници. Разполагат с нископодова секция за колички и хора с увреждания. Доставката на всички трамваи трябва да приключи до края на 2018 г.

ПРИДОБИВКИ

От м.г. по част от релсовия път на София се движат 17-годишни композиции, купени на старо от Чехия. За транспорта им до България и за застраховка "Столичен електротранспорт" ЕАД даде 765 660 лв. Идеята беше пражките трамваи да сменят над половинвековните "Дювак", които се движат по едни от най-окаяните линии 20, 22 и 23. По тях обаче продължават да се движат най-старите мотриси. Тогава единственият аргумент на общинарите за закупуването на старите машини беше, че излиза много по-евтино, отколкото ако се закупят чисто нови машини, всяка от които струва по 1.66 млн. лв.
 


Страница 9 от 128

Полезни връзки